Flemmings site
Et site om ufoer og meget andet 
Forside > Artikler om ufoer > CIA's ufo-historie

Store løgne og små grønne mænd

Da den kolde krig sluttede måtte CIA ændre stil. Nu var det slut med tavshed og hemmelighedskræmmeri, så organisationens ledere dukkede op i talk-shows i både radio og tv. Her var en chance, som ufologerne så absolut måtte udnytte. Efter henvendelser fra en del ufo-forskere satte CIAs direktør R. James Woolsey sidst i 1993 gang i en undersøgelse af CIAs ufo-arkiv. Regeringshistorikeren Gerald K. Haines fik til opgave at gennemgå alle de rapporter, som regeringen og CIA havde indsamlet fra 1947 til 1990.


Medieblæst med forsinkelse
Gerald F. Haines undersøgelse med titlen „CIAs rolle i ufostudiet 1947-1990“ blev offentliggjort først på sommeren 1997, men medierne blev først opmærksomme på den gode historie, som undersøgelsen var, engang i august. Men så gik det også stærkt. De fleste af de store amerikanske aviser og NBC Nightly News slog historien stort op, og overskrifter i stil med „CIA frygtede ufo-hysteri“, var meget almindelige. Nogle af aviserne kom også ind på CIAs hemmelighedkræmmeri, som blandt andet overskriften „Store løgne og små grønne mænd“ fra New York Times antyder.

Medierne så kun på to aspekter i Haines undersøgelse. Det ene aspekt er kort fortalt, at det var amerikanske spionfly som for eksempel U-2, der ifølge Haines var årsag til mange ufo-rapporter i 1950erne og 1960erne. Dertil kommer, at det amerikanske flyvevåbens Project Blue Book angiveligt førte offentligheden bag lyset med falske ufo-forklaringer. Det skriver Haines dog ikke direkte.

Da aviserne bad flyvevåbenet om en kommentar til Haines undersøgelse, svarede brigadegeneral Ronald Sconyers den 4. august:

„Jeg hverken kan be- eller afkræfte, at vi løj. I flyvevåbenet skal vi tage hensyn til den nationale sikkerhed før, vi viderebringer oplysninger.“

General Sconyers' svar fjerner på ingen måde mistanken til flyvevåbenet.

Det andet aspekt tog udgangspunkt i en af de mange kommissioner, som den amerikanske regering og CIA nedsatte i perioden 1947-1990. Det var Robertson Panelet, som blev oprettet i 1953 og var sponsoreret af CIA.

Pressen fokuserede på, at Robertson Panelet kom det resultat, at regeringen skulle afvise alle ufo-rapporter, en linje, som Project Blue Book også fulgte. Men man afviste dog ikke helt, at ærkefjenden, Sovjetunionen, brugte ufoer som middel til at få al kommunikation til at bryde sammen før et eventuelt atomangreb på USA. En nyhed, der var mere en 40 år undervejs.


CIA løj
Gerald K. Haines undersøgelse er ikke en murstensroman, som man nok ville forvente, når det drejer sig om mere end 40 års engagement i ufo-rapporter. I Internet-versionen er den på omkring en snes sider, men med en meget lang række af henvisninger, 93 i alt.

Haines kommer flere gange ind på, at CIA som følge af sit hemmelighedskræmeri sandsynligvis har været med til en ufo-sløring, men som man nok kan regne ud, kan han ikke bevise det. Haines nævner et par for os danskere ukendte sager, hvor der blandt andet indgår bånd og fotografier, som CIA har undersøgt. Begge sager indeholder visse indicier på, at der har fundet en sløring sted. Men det endegyldige bevis, har det ikke været muligt at finde, selvom CIA beviseligt løj over for de ufo-forskere, der havde henvendt sig.


Ufo-organisationernes rolle
CIAs ufo-historie handler ikke kun om CIA, men også om de amerikanske ufo-organisationer og enkelt personer, som gennem tiderne har undersøgt ufo-rapporter.

I 1958 frygtede CIA, at regeringen ville foretage endnu en undersøgelse af ufo-rapporterne, derfor kontaktede organisationen flyvevåbenet for at fastlægge deres fælles fremtidige politik. Det kom endda så vidt, at en af CIAs agenter mente, at en navngiven ufo-forsker havde »skjulte motiver« og derfor måttes ses nærmere efter i sømmene af FBI. Det står dog ikke klart, om FBI undersøgte ufo-forskerens forhold.

Dette tilfælde skulle dog ikke være enestående. Ifølge ufo-bogen »UFOs Over the America« af Coral og Jim Lorenzen, som grundlagde Aerial Phenomena Organization, APRO, fandt der mange lignende og kluntede forsøg på at genere ufo-forskere og ufo-organisationer sted.


Spionfly og ufoer
Pressen kastede sig hurtigt over den forholdsvis lange del af Gerald K. Haines' undersøgelse, der antyder, at de sete ufoer blot var amerikanske spionfly.

Spionflyet U-2, blev blev brugt under den kolde krig til spionage mod Sovjetuninonen. Flyet kan operere i op til 20 kilometers højde. De første U-2 var sølvgrå og reflekterede derfor sollys. De kraftige reflektioner kunne især ses ved solopgang og solnedgang. U-2 spionflyet blev senere malet sort og er trods sin alder stadig i brug, senest er det set brugt til overvågning af Iraq. Et andet fly, der kunne misfortolkes som et ufo, var OXCART (SR-71 eller Blackbird). I nyere tid er det ikke usandsynligt, at et Stealth-fly er observeret som et ufo.


Ufo som sløring 
I slutningen af 1970erne og i 1980erne nedtrappede CIA sin interesse for ufoer og ufo-rapporter, selvom interessen i befolkningen steg, da der i 1984 blev pustet nyt liv i den påståede ufo-nedstyrtning ved Roswell i New Mexico i sommeren 1947.

Tre ufo-forskere mente, at det amerikanske flyvevåben skjulte det nedstyrtede ufo og dets døde besætning. De henviste til nogle hemmeligtstemplede dokumenter, som en af dem havde modtaget fra en ukendt kilde. Ifølge dokumenterne nedsatte præsident Harry S. Truman en hemmelig gruppe, Majestic-12, til undersøgelse af vraget og den døde besætning.

Dokumenterne, som er af tvivlsom oprindelse, beviser ikke, at det var et ufo, der styrtede ned ved Roswell. For ifølge det amerikanske flyvevåben var det noget helt andet, der styrtede ned den sommerdag i 1947.

I september 1994 frigav det amerikanske flyvevåben en ny rapport om Roswell-hændelsen. I den rapport er konklusionen, at de vragrester, der blev fundet ved Roswell i 1947, er resterne fra en hemmelig ballon-operation, Project MOGUL, som blev brugt til spionageopgaver mod Sovjetunionen.

Hvis CIA har brugt en bevidst sløring til at skjule sandheden om ufoer, så var heldet med både CIA og det amerikanske flyvevåben i 1947, hvor alle råbte „ufo“, da de så et tophemmeligt ballon-projekt havarere. Man må nok sige, at den sløring ufo-observatørerne lavede, var god. De seneste 50 år har det i hvert fald været umuligt at afvise den. Ufo-nedstyrtningen lever og har det godt som en sløring med modsat fortegn.

Det kan også tilføjes, at dr. Larry Bland, redaktør af The George C. Marshall Papers, har afsløret, at de såkaldte Majestic-12 dokumenter er svindel. Sproget i dem er nøjagtigt det samme som i et brev fra Marshall til præsidentkandidat Thomas Dewey fra 1944, hvor ordet »Magic« indgår. Datoer og navne er ændret og »Magic« er ændret til »Majic«. Dertil kommer, at det var en fotokopi og ikke en original. Der findes ifølge Gerald K. Haines ingen originale MJ-12 dokumenter.
 

Retur til artiklens begyndelse